Losos v lístkovom ceste s cuketou a sušenými paradajkami
- 600 g čerstvého lososa
- 1 cuketa
- 70 g sušených paradajok v oleji Baresa
- olivový olej Italiamo
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžica nasekaných čerstvých byliniek (mäta a bazalka)
- 1 citrón
- 1 chladené lístkové cesto Belbake
- 1 vajíčko
- 125 g šalátu insalatina
Potrebujeme
- strúhadlo
- pierko na potieranie
Postup
Losos v lístkovom ceste
Cuketu a sušené paradajky nakrájame na tenké pásiky. Na panvici rozohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom nakrájanú cuketu. Keď je cuketa zlatistá, pridáme na pásiky nakrájané sušené paradajky. Osolíme, okoreníme a krátko spolu restujeme na panvici.
Z lososa odstránime kožu a nakrájame ho po šírke na asi 1 cm široké pásiky. Kúsky lososa posypeme nadrobno nasekanou mätou a bazalkou, nastrúhanou citrónovou kôrou, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Takto pripraveného lososa necháme trochu odstáť, aby sa všetky chute prepojili.
Plát lístkového cesta nakrájame na 4 rovnako veľké obdĺžniky. Rozšľahaným vajíčkom potrieme okraje lístkového cesta a preložíme ich tak, aby vznikla „vanička“. Do vnútra „vaničky“ naložíme restovanú cuketu so sušenými paradajkami a na vrch položíme 1 až 2 plátky lososa. Okraje cesta zvrchu potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 15–20 minút do rúry vyhriatej na 200 °C.
Šalát
Šalát insalatina v miske ochutíme morskou soľou, mletým čiernym korením, trochou citrónovej šťavy a zľahka premiešame.
Servírovanie
Lososa v lístkovom ceste naložíme na tanier a pokvapkáme citrónovou šťavou. Podávame s pripraveným šalátom.