Makový koláč so slivkami a tvarohom
Cesto
- 240 g hladkej múky Belbake
- 225 g práškového cukru Belbake
- 45 g celého maku
- 1 lyžička soli Belbake
- 90 g mletých mandlí Belbake
- 200 g studeného maslo Pilos
- kôra z 1 citróna
- 1 vajíčko
- 2 žĺtky
Slivková plnka
- 200 g sušených sliviek Gardis
- 200 ml pomarančovej šťavy Solevita (100%)
- 30 g trstinového cukru Belbake
- 30 ml tuzemáku Alliance
Tvarohová plnka
- 200 g bielej čokolády Fin Carré
- 400 g jemného tvarohu Pilos
- 120 g kyslej smotany Pilos (18%)
- 80 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 40 g mletého maku Belbake
- 15 g pudingového prášku
- kôra z 1citróna
- 2 vajíčka
Postup
Potrebujeme
- mixér s nadstavcom lopatka
- sitko
- strúhadlo
- potravinovú fóliu
- sekací mixér
- valček
- formu na pečenie s vlnitým okrajom (priemer 26 cm)
- papier na pečenie
Cesto
Preosiatu múku, cukor, celý mak, soľ a mleté mandle vymiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky na mrveničku. Pridáme citrónovú kôru, vajíčko, žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odležať v chladničke min. 2 hodiny.
Tip: Maslo môžeme vložiť na pár minút do mrazničky predtým, ako s ním začneme pracovať.
Slivková plnka
Sušené slivky prekrojíme na polovice, vložíme do hrnca a zalejeme pomarančovou šťavou. Pridáme cukor a tuzemák a varíme asi 10 minút. Necháme vychladnúť a rozmixujeme dohladka.
Tip: Tuzemák môžeme pridať až neskôr, aby sa úplne nevyvaril.
Tvarohová plnka
Nad parou necháme rozpustiť bielu čokoládu. Medzitým vymiešame v mixéri tvaroh s kyslou a šľahačkovou smotanou. Primiešame aj mak, pudingový prášok a citrónovú kôru. Na záver jemne vmiešame vajíčka. Už nešľaháme, aby plnka pri pečení príliš nenarástla. Na záver primiešame vlažnú rozpustenú bielu čokoládu.
Makový koláč
Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vystelieme ním dno aj boky formy. Popicháme vidličkou a zrežeme prečnievajúce okraje, ktoré odložíme na zdobenie. Na cesto nanesieme slivkovú
a potom aj tvarohovú plnku. Pečieme pri 170 °C približne 45 minút dozlatista. Zo zvyšného cesta vytvoríme ozdobné lístky, ktoré pečieme asi 10 minút pri 170 °C na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pred servírovaním necháme koláč vychladnúť.