1
4
Makový koláč so slivkami a tvarohom

Makový koláč so slivkami a tvarohom

1 h 30 m
12 porcií

Cesto

  • 240 g hladkej múky Castello
  • 225 g práškového cukru Castello
  • 45 g celého maku
  • 1 lyžička soli Castello
  • 90 g mletých mandlí Belbake
  • 200 g studeného maslo Pilos
  • kôra z 1 citróna
  • 1 vajíčko
  • 2 žĺtky

Slivková plnka

  • 200 g sušených sliviek Gardis
  • 200 ml pomarančovej šťavy Solevita (100%)
  • 30 g trstinového cukru Belbake
  • 30 ml tuzemáku Alliance

Tvarohová plnka

  • 200 g bielej čokolády Fin Carré
  • 400 g jemného tvarohu Pilos
  • 120 g kyslej smotany Pilos (18%)
  • 80 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 40 g mletého maku Castello
  • 15 g pudingového prášku
  • kôra z 1citróna
  • 2 vajíčka

Postup

Potrebujeme

  • mixér s nadstavcom lopatka
  • sitko 
  • strúhadlo 
  • potravinovú fóliu 
  • sekací mixér
  • valček 
  • formu na pečenie s vlnitým okrajom (priemer 26 cm)
  • papier na pečenie

Cesto

Preosiatu múku, cukor, celý mak, soľ a mleté mandle vymiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky na mrveničku. Pridáme citrónovú kôru, vajíčko, žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odležať v chladničke min. 2 hodiny.

Tip: Maslo môžeme vložiť na pár minút do mrazničky predtým, ako s ním začneme pracovať.

Slivková plnka

Sušené slivky prekrojíme na polovice, vložíme do hrnca a zalejeme pomarančovou šťavou. Pridáme cukor a tuzemák a varíme asi 10 minút. Necháme vychladnúť a rozmixujeme dohladka.

Tip: Tuzemák môžeme pridať až neskôr, aby sa úplne nevyvaril.

Tvarohová plnka

Nad parou necháme rozpustiť bielu čokoládu. Medzitým vymiešame v mixéri tvaroh s kyslou a šľahačkovou smotanou. Primiešame aj mak, pudingový prášok a citrónovú kôru. Na záver jemne vmiešame vajíčka. Už nešľaháme, aby plnka pri pečení príliš nenarástla. Na záver primiešame vlažnú rozpustenú bielu čokoládu.

Makový koláč

Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vystelieme ním dno aj boky formy. Popicháme vidličkou a zrežeme prečnievajúce okraje, ktoré odložíme na zdobenie. Na cesto nanesieme slivkovú

a potom aj tvarohovú plnku. Pečieme pri 170 °C približne 45 minút dozlatista. Zo zvyšného cesta vytvoríme ozdobné lístky, ktoré pečieme asi 10 minút pri 170 °C na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pred servírovaním necháme koláč vychladnúť.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info