Palacinková maková torta s citrónovým krémom
Suroviny
Palacinky
- 160 g hladkej múky Belbake
- 6 vajec
- štipka soli Belbake
- 20 g kryštálového cukru Belbake
- 500 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 40 g mletého maku Belbake
- 50 g prepusteného masla Pilos
Krém
- 330 g masla Pilos
- 5 celých vajec
- 4 žĺtky
- 200 g kryštálového cukru Belbake
- 220 ml citrónovej šťavy
- kôra z 3 citrónov
- 300 g bielej čokolády Fin Carré
Zdobenie
- 250 g šľahačky Deluxe Pilos (40 %)
- 30 g práškového cukru Belbake
- mak celý
- 1 citrón
Čas tuhnutia: 3 hodiny
Potrebujeme
smoothie mixér, panvicu na palacinky, strúhadlo, misku na vodný kúpeľ, sitko, dve cukrárske vrecká bez špičky, robot s nadstavcom metlička
POSTUP
Palacinky
Ideálne deň vopred pripravíme cesto. V smoothie mixéri zmiešame múku, vajcia, soľ, cukor a mlieko. K hladkému cestu primiešame mak a necháme odstáť v chladničke ideálne cez noc.
Na druhý deň palacinky opekáme na rozohriatej panvici vymazanej prepusteným maslom z obidvoch strán dozlatista.
Tip: Maslo klarifikujeme, aby sme ho zbavili mliečnej bielkoviny a palacinky sa pri dlhšom smažení nepripaľovali. Ako náhradu prepusteného masla môžeme použiť ghee maslo. Pozrite si postup, ako pripraviť prepustené maslo.
Krém
Vo vodnom kúpeli roztopíme maslo.
Celé vajcia rozmiešame so žĺtkami, cukrom, citrónovou šťavou a kôrou. Prilejeme k maslu a nad parou uvaríme krém. Nalejeme ho cez sitko na nalámanú čokoládu, necháme minútu postáť a rozmiešame dohladka. Krémom naplníme obidve cukrárske vrecká a necháme stuhnúť v chladničke.
Na palacinku nanesieme tenkú vrstvu krému a prikryjeme druhou palacinkou. Týmto postupom navrstvíme celú tortu a ukončíme poslednou palacinkou. Necháme tuhnúť v chladničke.
Zdobenie
Studenú šľahačku vyšľaháme s cukrom dotuha. Úhľadne ju nanesieme na tortu, posypeme makom a dozdobíme plátkami citróna. Pred krájaním ju necháme stuhnúť v chladničke.