Paprikový koláč
Suroviny
- 250 g polohrubej múky Belbake
- 100 g masla Pilos
- soľ Belbake
- 250 g bieleho jogurtu Pilos
- 2 lyžice vody
- 250 g mascarpone Lovilio
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej Primadonna
- čerstvý tymian
- 3 lahôdkové cibuľky
- 1 väčšia červená paprika (kapia)
- čierne korenie v mlynčeku Kania
POSTUP
Múku, zmäknuté maslo, lyžičku soli, 100 g jogurtu a vodu zmiešame v hlbšej mise. Ručne vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme do tvaru a veľkosti zapekacej misy. Cesto do nej pomocou valčeka prenesieme. Prstami ho jemne pritlačíme po celej ploche a dno koláča poprepichujeme vidličkou. Prebytočné cesto zrežeme a okraje ozdobne pritlačíme vidličkou.
Tip: Z odrezkov môžeme neskôr vytvoriť dekoráciu na koláč, prípadne ich zamraziť alebo opätovne vyvaľkať a upiecť v malej nádobe ako minikoláč.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.
Medzitým v mise vymiešame mascarpone, 150 g jogurtu, nadrobno nasekaný cesnak, lyžičku soli a dve lyžice olivového oleja. Na záver primiešame aj lístky tymianu a nadrobno nasekané zelené časti lahôdkových cibuliek. Plnku rozotrieme na vychladnuté predpečené cesto. Na vrch poukladáme papriku nakrájanú na malé kocky a biele časti cibuliek na kolieska.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 35 minút. Po upečení necháme ešte 20 – 30 minút odstáť.
Servírovanie
Paprikový koláč servírujeme posypaný lístkami tymianu.
Tip: Môžeme použiť aj farebné papriky a povrch koláča tak premeniť na originálnu mozaiku. Predpečený korpus sa dá univerzálne použiť aj pre iné náplne, po upečení zostáva chrumkavý a výborne drží formu.