2
45
Pikantný hovädzí guláš s haluškami

Pikantný hovädzí guláš s haluškami

2 h 30 m
6 porcií

Hovädzí guláš

  • 1 kg mäsa na hovädzí guláš
  • 3 lyžice bravčovej masti Pikok
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ Castello
  • mleté čierne korenie Mikado
  • 2 štipľavé papričky
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 1 lyžica maďarskej papriky Kania
  • 150 ml červeného suchého vína
  • 1 l horúceho vývaru alebo vody
  • 2 lyžice hladkej múky Castello

Bylinkové halušky

  • 250 g hladkej múky Castello
  • 250 g polohrubej múky Castello
  • čerstvá petržlenová vňať
  • čerstvá bazalka
  • čerstvá pažítka
  • soľ Castello
  • mleté čierne korenie Mikado
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 250 ml plnotučného mlieka Pilos
  • 1 lyžica masla Pilos

Na ozdobenie

  • 2 štipľavé papričky
  • 2 lahôdkové cibuľky

POSTUP

POTREBUJEME

  • sitko na halušky so stierkou
  • sitko
  • strúhadlo

Hovädzí guláš

V kastróle necháme rozpustiť 2 lyžice bravčovej masti. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Ochutíme soľou a čiernym korením. Pridáme najemno nakrájané štipľavé papričky zbavené semienok. Rozmarín nasekáme nadrobno a spolu s mäsom pridáme k základu. Premiešame a ďalej restujeme. Keď sa mäso zatiahne, pridáme mletú papriku, premiešame a ešte chvíľu opekáme. Potom podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z neho odparil alkohol. Podlejeme horúcim vývarom alebo vodou. Mäso dusíme pod pokrievkou približne 1,5 – 2 hodiny. Tesne pred dokončením pripravíme zápražku. Na panvici rozpustíme lyžicu bravčovej masti. Pridáme 2 lyžice hladkej múky a na miernom ohni pražíme do svetlohneda. Zápražku pridáme do gulášu a ešte chvíľu povaríme.

Bylinkové halušky

V miske zmiešame obe múky, nadrobno nasekané bylinky, soľ, korenie, najemno nastrúhaný strúčik cesnaku a vajíčka. Postupne prilievame mlieko, pokým nevznikne hustá kaša. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú osolíme. Pomocou sitka a stierky na halušky do nej pretlačíme cesto na halušky. Dôkladne premiešame, aby sa nezlepili. Halušky varíme, kým nevyplávajú na hladinu, asi 2 – 3 minúty. Uvarené halušky scedíme a pridáme k nim maslo.

Servírovanie

Hovädzí guláš servírujeme v hlbšom tanieri s bylinkovými haluškami. Jedlo posypeme nasekanou štipľavou papričkou a lahôdkovou cibuľkou.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • Roman Fila
    19. marec 2019, 10:00

    Fantasticke jedlo!

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      18. január 2022, 21:11

      Súhlasím

      Odpovedať
    • kuchynalidla.sk
      17. september 2019, 16:36

      Dobrý deň Roman, sme radi že Vám chutilo :).

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    12. marec 2019, 17:36

    Na kieho tam prpána strká tú zápražku? Keď má dosť cibule a správne mäso na guláš, potom sa ten zahustíúplne sám. Víno a fefka, to už je taký folklór, ale rozmajrín iba na ozdobu.

    Odpovedať
    • kuchynalidla.sk
      17. september 2019, 16:37

      Dobrý deň, recept si môžete samozrejme upraviť tak ako Vám vyhovuje. Pekný deň.

      Odpovedať


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať