Pikantný hovädzí guláš s haluškami
Hovädzí guláš
- 1 kg mäsa na hovädzí guláš
- 3 lyžice bravčovej masti Pikok
- 1 veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Mikado
- 2 štipľavé papričky
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- 1 lyžica maďarskej papriky Kania
- 150 ml červeného suchého vína
- 1 l horúceho vývaru alebo vody
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
Bylinkové halušky
- 250 g hladkej múky Belbake
- 250 g polohrubej múky Belbake
- čerstvá petržlenová vňať
- čerstvá bazalka
- čerstvá pažítka
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Mikado
- 1 strúčik cesnaku
- 2 vajíčka
- 250 ml plnotučného mlieka Pilos
- 1 lyžica masla Pilos
Na ozdobenie
- 2 štipľavé papričky
- 2 lahôdkové cibuľky
POSTUP
POTREBUJEME
- sitko na halušky so stierkou
- sitko
- strúhadlo
Hovädzí guláš
V kastróle necháme rozpustiť 2 lyžice bravčovej masti. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Ochutíme soľou a čiernym korením. Pridáme najemno nakrájané štipľavé papričky zbavené semienok. Rozmarín nasekáme nadrobno a spolu s mäsom pridáme k základu. Premiešame a ďalej restujeme. Keď sa mäso zatiahne, pridáme mletú papriku, premiešame a ešte chvíľu opekáme. Potom podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z neho odparil alkohol. Podlejeme horúcim vývarom alebo vodou. Mäso dusíme pod pokrievkou približne 1,5 – 2 hodiny. Tesne pred dokončením pripravíme zápražku. Na panvici rozpustíme lyžicu bravčovej masti. Pridáme 2 lyžice hladkej múky a na miernom ohni pražíme do svetlohneda. Zápražku pridáme do gulášu a ešte chvíľu povaríme.
Bylinkové halušky
V miske zmiešame obe múky, nadrobno nasekané bylinky, soľ, korenie, najemno nastrúhaný strúčik cesnaku a vajíčka. Postupne prilievame mlieko, pokým nevznikne hustá kaša. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú osolíme. Pomocou sitka a stierky na halušky do nej pretlačíme cesto na halušky. Dôkladne premiešame, aby sa nezlepili. Halušky varíme, kým nevyplávajú na hladinu, asi 2 – 3 minúty. Uvarené halušky scedíme a pridáme k nim maslo.
Servírovanie
Hovädzí guláš servírujeme v hlbšom tanieri s bylinkovými haluškami. Jedlo posypeme nasekanou štipľavou papričkou a lahôdkovou cibuľkou.