Praclík
Suroviny
- 250 g hladkej múky Belbake
- 130 ml studenej vody
- 9 g čerstvého droždia
- 5 g soli Kania
- 20 g zmäknutého masla Pilos
- štipka kryštálového cukru Belbake
Ešte budeme potrebovať
- 1 l vody
- 60 g sódy bikarbóny
Potrebujeme
kuchynskú váhu, kuchynský robot s nadstavcom hák, plech na pečenie, papier na
pečenie, potravinovú fóliu
POSTUP
V robote s nadstavcom hák vymiesime hladké cesto z múky, vody, droždia, soli, masla a cukru.
Vymiesené cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti (bochníky). Každý bochník jemne roztlačíme a zrolujeme na hrubší, približne 20 cm podlhovastý tvar. Necháme odležať približne 5 minúta z cesta vytvarujeme praclíky.
Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý praclík jemne pomúčime, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme približne 60 minút odležať v chladničke.
Vo vode rozpustíme sódu bikarbónu. Praclíky vyberieme z chladničky a každý namočíme do zmesi približne 5 sekúnd.
Tip: Pri namáčaní praclíkov do zmesi používame rukavice.
Praclíky opäť uložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 230 °C približne 15 minút.