Pražma s avokádom a špargľou
Šalát s avokádom a špargľou
- 200 g zelenej špargle
- 8 cherry paradajok
- 1 stredne veľká cibuľa
- čerstvá bazalka
- šťava z 1 citróna
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 - 2 avokáda
Pražma s opečenými zemiakmi
- 4 pražmy
- 8 menších zemiakov
- 2 strúčiky cesnaku
Postup
POTREBUJEME
- panvicu
Zo špargle odrežeme drevnaté konce (približne 2 cm). Škrabkou ju očistíme do 2/3 (hlavičky nešúpeme) a umyjeme. Krátko oblanšírujeme (hlavičky nemusia byť ponorené vo vode), necháme odkvapkať a nakrájame na kúsky (hlavičky odložíme na záverečné servírovanie). Pridáme cherry paradajky nakrájané na štvrtiny, cibuľu nakrájanú nadrobno a nasekanú bazalku. Pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Premiešame a necháme odstáť. Avokádo rozrežeme na polovice, odstránime kôstku, pomocou lyžice vyberieme dužinu a nakrájame na kúsky.
Tip: Avokádu do šalátu pridáme až na záver, aby nesčernelo.
Pražma s opečenými zemiakmi
Z pražmy pripravíme filety a kožu jemne narežeme. Po oboch stranách osolíme, na strane bez kože aj okoreníme. V panvici na rozohriatom olivovom oleji filety opečieme – najprv na strane s kožou, potom ich otočíme.
Do panvice pridáme zemiaky, ktoré sme predtým uvarili v šupke a nakrájali na štvrtiny. Počas opekania zemiaky osolíme a otáčame, aby sa opiekli zo všetkých strán. Stiahneme plameň, pridáme roztlačené strúčiky cesnaku a stonky bazalky. Pokvapkáme citrónovou šťavou.
Servírovanie
Opečené filety pražmy podávame so šalátom s avokádom a špargľou a opečenými zemiakmi. Na záver dozdobíme bazalkou a hlavičkami šparglí.