Rib Eye steak s kuriatkami v krémovej omáčke
Suroviny
Steaky
- 4 Rib Eye steaky
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania (4 druhy)
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja Primadonna
- 4 lyžice bylinkového masla
Bylinkové maslo
- maslo Pilos
- tabasco
- worcestrová omáčka
- dijonska horčica
- cesnak
- pažítka
- petržlenová vňať
- citrónová šťava
Omáčka z kuriatok
- 2 lyžice masla Pilos
- 2 šalotky
- 400 g mrazených kuriatok
- 1 lyžica sušeného tymianu Kania
- 100 ml brandy
- 200 ml čerstvej smotany na šľahanie Pilos (40 %)
- šťava zo steakov
- 1 vetvička čerstvej petržlenovej vňate
Príloha
- 400 g malých zemiakov
- 1 lyžica masla Pilos
Potrebujeme
grilovaciu panvicu, alobal, hrniec, potravinársku fóliu
Postup
Steaky
Rib Eye steaky osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom. Na rozpálenej grilovacej panvici ich opekáme približne 3 minúty z každej strany na stupeň prepečenia medium rare.
Bylinkové maslo
K zmäknutému, trochu vyšľahanému maslu pridáme tabasco a worcestrovú omáčku, osolíme, okoreníme, prihodíme dijonsku horčicu a premiešame. Pridáme pretlačený strúčik cesnaku, nasekanú pažítku, petržlenovú vňať, pár kvapiek citrónovej šťavy a opäť dôkladne premiešame. Nanesieme ho na fóliu, zrolujeme a fóliu prepichneme, aby sme odstránili prebytočný vzduch. Maslo ešte zabalíme do alobalu a necháme stuhnúť v chladničke.
Po opečení steaky položíme na tanier, na každý steak položíme 1 lyžicu bylinkového masla, zakryjeme alobalom a necháme 5 – 10 minút odpočinúť.
Omáčka z kuriatok
Na panvici rozpustíme 2 lyžice masla a pridáme šalotky nakrájané na tenké pásiky. Restujeme, kým zmäknú. Pridáme rozmrazené kuriatka, osolíme, okoreníme a prihodíme tymian. Všetko spolu orestujeme. Zalejeme brandy a necháme chvíľu povariť, prípadne oflambujeme. Prilejeme smotanu a varíme, kým sa omáčka zredukuje na požadovanú hustotu. Nakoniec pridáme šťavu z taniera, kde odpočívali steaky a nasekanú petržlenovú vňať. Tip: Omáčku môžeme pripraviť aj z čerstvých húb, ako sú hliva alebo šampiňóny.
Zemiaky
Zemiaky očistíme, rozpolíme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Na panvici rozpustíme 1 lyžicu masla a zemiaky na nej opečieme dozlatista.
Servírovanie
Steaky nakrájame na plátky, jemne osolíme a podávame s omáčkou z kuriatok a opečenými zemiakmi. Ozdobíme vetvičkou čerstvej petržlenovej vňate.