Škoricovo-orechové hniezda s polevou
Cesto
- 1/2 hrnčeka vlažného mlieka Pilos
- 1/2 hrnčeka práškového cukru Belbake
- 1 kocka droždia
- 2 hrnčeky hladkej múky Belbake
- 1 vajíčko
- štipka soli Belbake
- 3 lyžice zmäknutého masla
Plnka
- 3 lyžice zmäknutého masla
- 3 lyžice práškového cukru Belbake
- 3 lyžice mletej škorice Mikado
- hrnček nasekaných vlašských orechov Alesto Fine
Poleva
- 100 g práškového cukru Belbake
- 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 1 lyžička šťavy z citróna
Ešte budeme potrebovať
- hladkú múku Belbake na posypanie pracovnej dosky
Potrebujeme
- mixér so špirálovými nadstavcami
- papier na pečenie
Postup
Cesto
Najprv si urobíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozmiešame lyžičku práškového cukru a pridáme rozmrvené droždie, ktoré v mlieku necháme nakysnúť.
Medzitým zmiešame v miske múku, zvyšný práškový cukor, vajíčko a štipku soli. Pridáme celý kvások, zmäknuté maslo a vypracujeme hladké cesto. Ak je cesto príliš husté, podľa potreby ho zriedime vlažnou vodou alebo mliekom. Poprášime trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a necháme asi 20 minút kysnúť.
Osie hniezda
Vykysnuté cesto ešte krátko prehnietime na pomúčenej pracovnej doske. Potom ho rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika na hrúbku približne 1 cm.
V miske vymiešame dohladka zmäknuté maslo s práškovým cukrom a zmes rozotrieme na cesto. Posypeme mletou škoricou a nasekanými orechami. Rukami orechy trochu zatlačíme do cesta. Cesto po šírke nakrájame na asi 4 cm široké pásy, ktoré stočíme do tvaru špirály tak, aby plnka bola vo vnútri špirály. Potom každú špirálu zvinieme do tvaru osieho hniezda. Hotové osie hniezda preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba, aby sa počas pečenia nezlepili. Na plechu ich necháme ešte asi 15 minút podkysnúť. Pečieme dohneda vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C asi 20 – 30 minút (podľa veľkosti osích hniezd).
Poleva
V menšej miske zmiešame práškový cukor, smotanu a šťavu z citróna. Hotovou polevou potierame ešte teplé osie hniezda.