Šošovicová polievka s klobásou
Suroviny
- 100 g šošovice Campo Largo
- 2 lyžice bravčovej masti Pikok
- 100 g uherskej klobásy Pikok
- 30 g mrkvy
- 35 g zeleru
- 35 g petržlenu
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica paradajkového pretlaku Kania
- 2 bobkové listy Kania
- 2 lyžice mletej papriky Kania
- 1,25 l hydinového vývaru
- 2 lyžice masla Pilos
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka
POSTUP
Šošovicu zalejeme vodou a necháme 2 hodiny odstáť.
Na roztopenej masti orestujeme nakrájanú klobásu, postupne pridávame na menšie kúsky nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen, najemno nasekané cibule, cesnak a restujeme na strednom plameni 5 - 10 minút.
Ochutíme paradajkovým pretlakom, celými bobkovými listami a mletou paprikou podľa chuti (sladkou, štipľavou alebo mix). Krátko orestujeme, do hrnca pridáme šošovicou, podlejeme vývarom a varíme 15 - 20 minút.
Tesne pred dokončením pripravíme zápražku. Na panvici roztopíme maslo. Prisypeme hladkú múku a na miernom ohni pražíme. Tmavú zápražku pridáme do polievky a varíme, až kým šošovica zmäkne.
Na záver dochutíme soľou a korením.
Servírovanie
Šošovicovú polievku servírujeme dozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou a podávame s krajcom chleba.