Špenátová polievka so syrom feta
- 2 – 3 lahôdkové cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja Primadonna
- 1 lyžička hladkej múky Belbake
- 1 l zeleninového alebo hydinového vývaru
- 375 g čerstvého špenátu
- 100 g syra feta Eridanous alebo prírodného zrejúceho syra Eridanous
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Potrebujeme
- tyčový mixér, strúhadlo
Postup
Bielu časť lahôdkovej cibuľky (zelenú si odložíme na neskôr) a cesnak nasekáme nadrobno. Orestujeme ich na olivovom oleji dozlatista. Pridáme múku a ešte chvíľu restujeme. Podlejeme horúcim vývarom a privedieme k varu. Pridáme umytý špenát a varíme pod pokrievkou približne 10 minút. Občas premiešame.
Medzitým si syr rozdrobíme v rukách na menšie kúsky. Pridáme k nemu nasekanú zelenú časť lahôdkovej cibuľky, premiešame a ochutíme čiernym korením.
Polievku zjemníme smotanou a rozmixujeme. Osolíme, okoreníme, prípadne môžeme pridať aj štipku nastrúhaného muškátového orieška.
Servírovanie
Pred servírovaním posypeme polievku syrom a nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.