Šťavnatá pečená hus s rascou, medom, citrónom a koreňovou zeleninou
Suroviny
- 1 hus
- čierne mleté korenie Kania
- 1 lyžička celej rasce Kania
- 300 ml bieleho suchého vína
- 500 g zeleru
- 500 g mrkvy
- 500 g petržlenu
- 3 lyžice medu
- 2 citróny
- 8 strúčikov cesnaku
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
plech
POSTUP
Hus nasolíme deň vopred. Preložíme na plech, okoreníme, posypeme rascou, podlejeme vínom a vodou.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 150 minút. Počas celej doby pečenia podlievame výpekom alebo vodou. Hus po 2 hodinách pečenia natrieme medom, pridáme plátky 1 ½ citróna, hrubšie plátky 3 strúčikov cesnaku a necháme v rúre dopiecť.
Zeler, mrkvu a petržlen nakrájame na hranolčeky a oblanšírujeme vo vriacej osolenej vode.
V panvici na oleji orestujeme oblanšírovanú koreňovú zeleninu, osolíme, okoreníme, pridáme 5 strúčikov nasekaného cesnaku, premiešame a opečieme dozlatista. Pred dopečením k zelenine prihodíme nasekanú petržlenovú vňať a pokvapkáme šťavou z ½ citróna.
Servírovanie
Šťavnaté pečené časti husi servírujeme so zeleninou a na záver prelejeme výpekom.