Tiramisu s vaječným likérom
Crumble
- 100 g hladkej múky Belbake
- 125 g kryštálového cukru Belbake
- 30 g holandského kakaa Belbake
- väčšia štipka soli Belbake
- 125 g zmäknutého masla Pilos
Krém
- 3 vajíčka
- 80 g práškového cukru Belbake
- 500 g mascarpone Lovilio
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- štipka soli Belbake
Kávová zmes
- 250 ml vody
- 4 lyžice mletej kávy Bellarom
- 120 ml vaječného likéru Alliance
Ešte budeme potrebovať
- 250 g dlhých piškót Sondey
- mrkvičky vyrobené z marcipánu
- zajačie ušká z čokolády
Postup
Potrebujeme
- metličku na šľahanie
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- šľahací mixér
- cukrárske vrecko
- 6 malých farebných črepníkov (150 ml)
Crumble
Múku, cukor a kakao preosejeme do misky a miešame. Pridáme soľ a zmäknuté maslo nakrájané na kocky a ručne spojíme. Pripravenú mrveničku necháme odležať v chladničke aspoň 30 minút. Potom ju nasypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť a rozdrobíme.
Krém
Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme do svetlej a nadýchanej peny.
Tip: Ak sa bojíme podávať surové žĺtky, môžeme ich šľahať s vriacim cukrovým sirupom pripraveným z rovnakého množstva cukru a 2 lyžíc vody - žĺtky budeme pasterizovať.
V druhej miske vyšľaháme mascarpone spolu so smotanou do polotuha. V ďalšej miske vyšľaháme 2 bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Všetky hmoty jemne spojíme pomocou stierky. Hotový krém naplníme do cukrárskeho vrecka a dáme zachladiť.
Kávová zmes na namáčanie
V kastróle necháme zovrieť vodu a zalejeme ňou kávu. Prilejeme vaječný likér a necháme vychladnúť.
Tip: Káva musí byť studená, aby sa krém neroztopil.
Tiramisu
Do črepníkov striedavo nanášame vrstvu krému a piškót namočených do kávovo-likérovej zmesi. Dezert zakončíme krémom a zasypeme kakaovou crumble hlinou. Necháme stuhnúť cez noc v chladničke a pred servírovaním dozdobíme.