Varená zelenina s mletým mäsom
- 200 g mletého mäsa mix
- 5 strúčikov cesnaku
- čerstvá petržlenová vňať
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 cibuľa
- olivový olej Primadonna
- 2 mrkvy
- 1/2 zeleru
- 100 ml suchého bieleho vína
- 2 väčšie zemiaky
- 1 cuketa
- 2 paradajky
- 2 l hovädzieho vývaru
Mäsové guľôčky
Mäso zmiešame v miske s 2 nadrobno nasekanými strúčikmi cesnaku a 1 hrsťou nasekanej petržlenovej vňate. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a dôkladne premiešame. Z mäsa vytvarujeme malé guľôčky.
Varená zelenina
Cibuľu a 3 strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno. V hrnci rozohrejeme olivový olej a cibuľu s cesnakom na ňom krátko orestujeme dosklovita. Pridáme mrkvu a zeler nakrájané na kocky. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a asi 5 minút restujeme. Potom podlejeme bielym vínom a alkohol z vína necháme odpariť.
Zemiaky ošúpeme a spolu s cuketou a paradajkami nakrájame na rovnako veľké kocky. Pridáme do hrnca, premiešame a zalejeme vývarom. Varíme asi 20 minút, aby zelenina zmäkla. Potom do hrnca vložíme mäsové guľôčky, ktoré na miernom ohni povaríme domäkka (asi 5 minút). Na záver pridáme 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate.
SERVÍROVANIE
Podávame v hlbokom tanieri ako hlavné jedlo.