Zamatová roláda
Suroviny
Cesto
- 6 bielkov
- štipka soli Kania
- 80 g kryštálového cukru Belbake
- 5 žĺtkov
- 30 g hladkej múky Belbake
- 40 g kakaa Belbake
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
Vymazanie a vysypanie
- 20 g masla Pilos
- 20 g hladkej múky Belbake
- 20 g kakaa Belbake
Krém
- 50 g polohrubej múky Belbake
- 240 ml mlieka Pilos
- 1 žĺtok
- 300 g masla Pilos
- 80 g práškového cukru Belbake
- 40 g kakaa Belbake
Servírovanie
- 30 g kakaa
Potrebujeme
- robot s nadstavcom metlička a lopatka, sitko, veľký plech, papier na pečenie
POSTUP
Cesto
Bielky šľaháme so štipkou soli a keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypávame cukor. Do pevného lesklého snehu opatrne ručne primiešame najprv žĺtky a potom preosiate sypké suroviny.
Tip: Plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý vymažeme maslom a vysypeme múkou s kakaom.
Na papier rovnomerne rozotrieme cesto a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút.
Upečené cesto ešte teplé preklopíme, stiahneme papier, prikryjeme druhým papierom a kuchynskou utierkou, preklopíme a zrolujeme.Takto zmotané v utierke necháme úplne vychladnúť.
Krém
Z múky, mlieka a žĺtka za stáleho miešania uvaríme hustý puding. V miske ho necháme vychladnúť.
Maslo s cukrom lopatkou vymiešame do peny. Potom po lyžiciach zapracujeme vychladnutý puding. Krém rozdelíme na polovicu a do jednej vmiešame preosiate kakao.
Vychladnutý korpus rozrolujeme a najprv potrieme vrstvou svetlého a potom vrstvou kakaového krému.
Tip: Pracujeme opatrne, aby sa krémy nezmiešali.
Pevne zrolujeme a necháme dôkladne stuhnúť v chladničke.
Servírovanie
Zamatovú roládu posypeme kakaom a nakrájame nožom namočeným do horúcej vody.