Bábovka Panettone
- 80 g sušených brusníc Alesto
- 80 g hrozienok Belbake
- 80 g sušených sliviek Alesto
- 250 ml pomarančovej šťavy
- 60 ml tuzemáku Alliance
Panettone
- 500 g hladkej múky Belbake
- 60 g kryštálového cukru Belbake
- 40 g medu
- 4 žĺtky
- 200 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 20 g čerstvého droždia
- 30 ml tuzemáku Alliance
- 180 g zmäknutého masla Pilos
- štipka soli Belbake
- kôra z 2 pomarančov
Sirup
- 80 ml pomarančovej šťavy
- 80 g kryštálového cukru Belbake
- 60 ml tuzemáku Alliance
Ešte potrebujeme
- 50 g práškového cukru Belbake
- slnečnicový olej Vita D´or
- hladká múka Belbake (na poprášenie)
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom hák
- strúhadlo
- sitko
- silikónovú formu na bábovku
- kuchynskú utierku
Väčšie sušené ovocie nakrájame na menšie kúsky, zmiešame v miske s ostatným ovocím, zalejeme pomarančovou šťavou a tuzemákom a necháme aspoň hodinu napučať.
Tip: Môžeme pridať aj kandizovanú kôru z citrusového ovocia.
Panettone
V robote zmiešame múku, cukor, med, žĺtky, vlažné mlieko, rozmrvené droždie, tuzemák a zmäknuté maslo. Miesime približne 10 minút. Potom do kompaktného cesta vmiesime štipku soli a nastrúhanú pomarančovú kôru. Následne zapracujeme aj precedené napučané sušené ovocie zbavené tekutiny. Rukami namočenými do slnečnicového oleja cesto našponujeme, vložíme naspäť do misky, prikryjeme utierkou a pri izbovej teplote necháme aspoň 2 hodiny kysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej doske premiesime a našponujeme. V strede cesta urobíme dieru tak, aby vznikol veniec. Vložíme ho do bábovkovej formy a ovocie, ktoré je na povrchu, pozbierame. Prikryjeme utierkou a necháme ďalších 30 minút podkysnúť. Panettone pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 45 – 60 minút.
Sirup
Do kastróla nalejeme pomarančovú šťavu a tuzemák, prisypeme cukor a na miernom ohni varíme, kým sa cukor rozpustí. Upečenú ešte horúcu bábovku na povrchu poprepichujeme vidličkou, polejeme sirupom a necháme úplne vychladnúť vo forme.
Servírovanie
Bábovku podávame posypanú práškovým cukrom.