Bravčová krkovička so špenátom a zemiakovou kašou
- 800 g bravčovej krkovičky vcelku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžica dijonskej horčice Duc De Coeur
- 200 g čerstvého špenátu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku + 2 celé hlavičky
- 400 g zemiakov
- olivový olej Primadonna
- 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 100 ml mlieka Pilos
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 väčší kaleráb
Postup
Potrebujeme
- tĺčik na mäso
- kuchynský špagát
- zapekaciu misu s pokrievkou
- sitko
Umytú a osušenú krkovičku rozrežeme tak, aby nám vznikla čo najväčšia plocha. Naklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme ju dijonskou horčicou.
Cibuľu a 2 strúčiky cesnaku nakrájame nadrobno. Orestujeme ich na panvici s olivovým olejom. Po chvíli k nim pridáme špenát a dusíme. Potom špenát zbavíme prebytočnej tekutiny, naplníme ním mäso a zvinieme. Roládu zviažeme pomocou špagátu, osolíme a okoreníme. Preložíme ju do pekáča, pridáme neošúpané strúčiky z 2 hlavičiek cesnaku a podlejeme vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 °C približne 1,5 hodiny. Potom odstránime pokrievku a pečieme pri rovnakej teplote ešte 30 minút dozlatista. Pred podávaním necháme roládu trochu vychladnúť, odstránime z nej špagát a nakrájame ju na plátky.
Očistené a umyté zemiaky uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Cesnak, ktorý sa piekol s krkovičkou zbavíme šupiek a pridáme do hrnca k odkvapkaným zemiakom a spolu roztlačíme. K zemiakovo-cesnakovej kaši pridáme soľ, olivový olej, smotanu a mlieko. Premiešame a na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
Očistený kaleráb nakrájame na väčšie kúsky a oblanšírujeme vo vriacej osolenej vode. Scedíme a orestujeme na panvici s trochou olivového oleja. Na záver k nemu pridáme nasekanú petržlenovú vňať, 1 lyžičku vody a stiahneme z ohňa.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu zemiakovej kaše, 2 plátky plnenej krkovičky a orestovaný kaleráb.