0
11
Bravčové pliecko s bylinkovými haluškami

Bravčové pliecko s bylinkovými haluškami

1 h 30 m
4 porcie

Bravčové plece

  • 600 g bravčového pleca bez kosti, vcelku
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • rastlinný olej Promienna
  • 400 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 5 bobkových listov Mikado
  • 1-1,5 l silného bravčového vývaru
  • 100 g bielej kapusty
  • 100 g póru
  • čerstvá petržlenová vňať

Bylinkové halušky

  • 120 g staršieho maslového toastového chleba Rivercote
  • hrsť čerstvých byliniek (bazalka, petržlenová vňať)
  • 100 g masla Pilos
  • 2 vajíčka
  • 60 g hladkej múky Belbake

Postup

POTREBUJEME

  • zapekaciu misu s pokrievkou, ktorú možno použiť na sporáku i v rúre
  • mixér

Bravčové plece osolíme, okoreníme, vložíme do zapekacej misy a opečieme na rozohriatom oleji po všetkých stranách. Opečené mäso vyberieme, do výpeku prilejeme trochu oleja a orestujeme koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky. Pridáme cibuľu a cesnak nakrájané na väčšie kúsky, bobkové listy a podlejeme vývarom. Mäso aj so šťavou vrátime späť do misy a prikryjeme pokrievkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 1,5 – 2 hodiny. Počas pečenia obraciame, prelievame a podlievame.

Po upečení mäso vyberieme zo zapekacej misy, preložíme do inej misy a vložíme späť do vypnutej rúry, aby nevychladlo. Výpek zohrejeme na sporáku, pridáme kapustu a pór nakrájané na rovnako veľké kocky ako koreňovú zeleninu, nasekanú petržlenovú vňať a krátko povaríme.

Bylinkové halušky

Z toastového chleba bez kôrky a byliniek pripravíme v mixéri bylinkovú strúhanku. Zmäknuté maslo rozmiešame, pridáme vajíčko a múku. Osolíme, okoreníme a prisypeme bylinkovú strúhanku. Zamiešame a odložíme asi na 2 hodiny do chladničky. Potom z cesta tvarujeme lyžicou halušky, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode 8 – 10 minút. 

Servírovanie

Porciu mäsa podávame s bylinkovými haluškami a zeleninou aj so šťavou v hlbšom tanieri. Dozdobíme petržlenovou vňaťou.