Bravčové pliecko s bylinkovými haluškami
Bravčové plece
- 600 g bravčového pleca bez kosti, vcelku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- rastlinný olej Promienna
- 400 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 1 väčšia cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 5 bobkových listov Mikado
- 1-1,5 l silného bravčového vývaru
- 100 g bielej kapusty
- 100 g póru
- čerstvá petržlenová vňať
Bylinkové halušky
- 120 g staršieho maslového toastového chleba Rivercote
- hrsť čerstvých byliniek (bazalka, petržlenová vňať)
- 100 g masla Pilos
- 2 vajíčka
- 60 g hladkej múky Belbake
Postup
POTREBUJEME
- zapekaciu misu s pokrievkou, ktorú možno použiť na sporáku i v rúre
- mixér
Bravčové plece osolíme, okoreníme, vložíme do zapekacej misy a opečieme na rozohriatom oleji po všetkých stranách. Opečené mäso vyberieme, do výpeku prilejeme trochu oleja a orestujeme koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky. Pridáme cibuľu a cesnak nakrájané na väčšie kúsky, bobkové listy a podlejeme vývarom. Mäso aj so šťavou vrátime späť do misy a prikryjeme pokrievkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 1,5 – 2 hodiny. Počas pečenia obraciame, prelievame a podlievame.
Po upečení mäso vyberieme zo zapekacej misy, preložíme do inej misy a vložíme späť do vypnutej rúry, aby nevychladlo. Výpek zohrejeme na sporáku, pridáme kapustu a pór nakrájané na rovnako veľké kocky ako koreňovú zeleninu, nasekanú petržlenovú vňať a krátko povaríme.
Bylinkové halušky
Z toastového chleba bez kôrky a byliniek pripravíme v mixéri bylinkovú strúhanku. Zmäknuté maslo rozmiešame, pridáme vajíčko a múku. Osolíme, okoreníme a prisypeme bylinkovú strúhanku. Zamiešame a odložíme asi na 2 hodiny do chladničky. Potom z cesta tvarujeme lyžicou halušky, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode 8 – 10 minút.
Servírovanie
Porciu mäsa podávame s bylinkovými haluškami a zeleninou aj so šťavou v hlbšom tanieri. Dozdobíme petržlenovou vňaťou.