Fazuľová polievka
Suroviny
- 300 g bielej suchej fazule Campo Largo
- 50 g masla Pilos
- 2 cibule (biela, červená)
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- 350 g zeleru
- 3 väčšie mrkvy
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 lyžička sušeného oregana Kania
- 1 lyžička mletej sladkej papriky Kania
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 1 lyžička mletého čierneho korenia Kania
- 200 ml bieleho suchého vína
- 500 g pasírovaných paradajok Freshona
- 1 hrsť čerstvého kôpru
- 3 krajce toastového chleba Rivercote
- 1 hrsť petržlenovej vňate
- olivový olej Primadonna
- kyslá smotana Pilos
Potrebujeme
sitko, veľký kastról, panvicu s nelepivým povrchom
POSTUP
Fazuľová polievka
Fazuľu necháme aspoň 8 hodín (ideálne deň vopred) namočenú vo vode. Potom ju prepláchneme a zalejeme 2 litrami vody. Privedieme do varu, pozbierame počiatočnú penu a pod pokrievkou varíme 1 hodinu.
V hlbšom hrnci roztopíme maslo a 7 minút na ňom opekáme najemno nakrájané cibule. Pridáme nasekaný cesnak, vetvičku rozmarínu a miešame ďalšie 2 minúty. Do opečeného základu vložíme koreňovú zeleninu (zeler, mrkvy) nakrájanú na malé kocky a za občasného miešania restujeme 5 minút.
Dochutíme soľou, oreganom, mletou paprikou, cukrom a čiernym korením. Potom podlejeme vínom. Po pár minútach, keď sa tekutina zredukuje, pridáme scedenú fazuľu, pasírované paradajky a 800 ml fazuľového vývaru.
Tip: Namiesto fazuľovej vody môžeme použiť zeleninový vývar, vďaka ktorému bude chuť ešte intenzívnejšia.
Varíme pod pokrievkou a na miernom plameni asi 30 minút. Potom stiahneme z ohňa, vyberieme z hrnca rozmarín a dochutíme nasekaným kôprom. Premiešame a podľa potreby dochutíme soľou.
Krutóny
Toastový chlieb nakrájame na kocky, zmiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a nasucho opekáme na panvici s nelepivým povrchom.
Servírovanie
Porciu aspoň 15 minút odstátej fazuľovej polievky posypeme krutónmi, pridáme lyžicu kyslej smotany, kôpor a pokvapkáme olivovým olejom.
Tip: Do fazuľovej polievky môžeme pridať aj grilovaný syr, opečenú cuketu alebo lupienky parmezánu.