1
32
Fazuľová polievka

Fazuľová polievka

1 h 40 m
8 porcií

Suroviny

  • 300 g bielej suchej fazule Campo Largo
  • 50 g masla Pilos
  • 2 cibule (biela, červená)
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 350 g zeleru
  • 3 väčšie mrkvy
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • 1 lyžička sušeného oregana Kania
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky Kania
  • 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia Kania
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • 500 g pasírovaných paradajok Freshona
  • 1 hrsť čerstvého kôpru
  • 3 krajce toastového chleba Rivercote
  • 1 hrsť petržlenovej vňate
  • olivový olej Primadonna
  • kyslá smotana Pilos

Potrebujeme

sitko, veľký kastról, panvicu s nelepivým povrchom


POSTUP


Fazuľová polievka

Fazuľu necháme aspoň 8 hodín (ideálne deň vopred) namočenú vo vode. Potom ju prepláchneme a zalejeme 2 litrami vody. Privedieme do varu, pozbierame počiatočnú penu a pod pokrievkou varíme 1 hodinu.

V hlbšom hrnci roztopíme maslo a 7 minút na ňom opekáme najemno nakrájané cibule. Pridáme nasekaný cesnak, vetvičku rozmarínu a miešame ďalšie 2 minúty. Do opečeného základu vložíme koreňovú zeleninu (zeler, mrkvy) nakrájanú na malé kocky a za občasného miešania restujeme 5 minút.

Dochutíme soľou, oreganom, mletou paprikou, cukrom a čiernym korením. Potom podlejeme vínom. Po pár minútach, keď sa tekutina zredukuje, pridáme scedenú fazuľu, pasírované paradajky a 800 ml fazuľového vývaru.

Tip: Namiesto fazuľovej vody môžeme použiť zeleninový vývar, vďaka ktorému bude chuť ešte intenzívnejšia. 

Varíme pod pokrievkou a na miernom plameni asi 30 minút. Potom stiahneme z ohňa, vyberieme z hrnca rozmarín a dochutíme nasekaným kôprom. Premiešame a podľa potreby dochutíme soľou.


Krutóny

Toastový chlieb nakrájame na kocky, zmiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a nasucho opekáme na panvici s nelepivým povrchom.


Servírovanie

Porciu aspoň 15 minút odstátej fazuľovej polievky posypeme krutónmi, pridáme lyžicu kyslej smotany, kôpor a pokvapkáme olivovým olejom.


Tip: Do fazuľovej polievky môžeme pridať aj grilovaný syr, opečenú cuketu alebo lupienky parmezánu.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    08. február 2023, 13:24

    Výborná polievka, robím pravidelne.

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      11. február 2023, 14:13

      Dobrý deň, veľmi nás teší, že vám polievka chutí. 😍 Skúšali ste už aj ďalšie recepty z Kuchyne Lidla? 🥰

      Odpovedať


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať