
Hovädzie trhané mäso s BBQ omáčkou, šalátom a domácou žemľou
Suroviny
- 1 kg hovädzie stehno
- 15 g soli Kania
- 1 lyžička sladkej mletej papriky Kania
- 1 lyžička údenej mletej papriky Kania
- 1 lyžička sušeného granulovaného cesnaku Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 100 ml repkového oleja Vita D'or
- 2 stonkové zelery
- 2 mrkvy
- 2 červené cibule
Žemle
- 320 g hladkej múky Belabke
- 90 ml vody
- 50 ml polotučného mlieka Pilos
- 12 g droždia
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 50 g zmäknutého masla Pilos
Šalát
- ½ hlávky červenej kapusty
- 1 mrkva
- soľ Kania
- 2 lyžice kyslej smotany Pilos
- 2 lyžice majonézy Kania
- čierne mleté korenie Kania
Ešte budeme potrebovať
- 1 vajce na potretie
- BBQ omáčka Grill&Fun
- maslo Pilos
- kvasené uhorky Chef Select
Potrebujeme
liatinový hrniec, panvica, potravinová fólia, kuchynský robot s nadstavcom lopatka, plech, papier na pečenie, miska
POSTUP
Do hrnca pridáme mäso a obalíme ho v zmesi soli, sladkej a údenej mletej papriky, granulovaného cesnaku, čierneho korenie a oleja. Obalené mäso preložíme do rozpálenej panvice s repkovým olejom a necháme zatiahnuť zo všetkých strán. Do hrnca, v ktorom sme obaľovali mäso, vložíme stonkový zeler, mrkvu, červenú cibuľu a zatiahnuté mäso. Do panvice nalejeme vodu a zalejeme mäso v hrnci. Pečieme v rúre vyhriatej na 110 °C približne 8 hodín. Hotové mäso preložíme do misky, natrháme, pridáme barbeque omáčku a zamiešame.
Žemle
V kuchynskom robote s nadstavcom lopatka vymiešame múku, vodu, mlieko, droždie, vajce, žĺtok a maslo. Vymiesené cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť približne 60 minút. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti po 150 g. Vytvarujeme bochníky, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme podkysnúť ďalších 30 minút. Následne potrieme vajcom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15 minút. Po upečení a vychladnutí žemle prekrojíme, natrieme maslom a zľahka opečieme na grile.
Šalát
Do misy pridáme nakrájanú červenú kapustu, nastrúhanú mrkvu, soľ, kyslú smotanu, majonézu, čierne mleté korenie a všetko spolu premiešame.
Servírovanie
Na spodnú časť žemle navrstvíme šalát, mäso, preložíme kyslou uhorkou a prikryjeme vrchnou časťou žemle.