Karfiolová polievka so smotanou a s ochutenými krutónmi
Suroviny
- olivový olej Primadonna
- 1 cibuľa
- soľ Kania
- 1 karfiol
- 250 g zemiakov
- čierne mleté korenie Kania
- zeleninový vývar (podľa potreby)
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 2 lyžice masla Pilos
- ½ ciabatty
- 1 štipľavá paprička
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
hrniec, panvicu, ponorný mixér
Postup
Karfiolová polievka
Do rozohriateho hrnca nalejeme olej. Prihodíme nasekanú cibuľu, osolíme a orestujeme dozlatista. Pridáme karfiol rozobratý na ružičky, zemiaky na kocky, ochutíme korením a soľou a podlejeme teplým vývarom. Zakryjeme pokrievkou a varíme, kým karfiol a zemiaky zmäknú. Po uvarení rozmixujeme dohladka. Prilejeme smotanu a maslo a prehrejeme, kým sa maslo rozpustí. Pred servírovaním ešte dochutíme podľa potreby soľou alebo korením.
Ochutené krutóny
Ciabattu nakrájame nadrobno a orestujeme ju v panvici na oleji do chrumkava. Prihodíme nasekanú štipľavú papričku bez semienok, cesnak a petržlenovú vňať. Počas opekania polievame olejom podľa potreby.
Servírovanie
Karfiolovú polievku servírujeme v hlbokom tanieri alebo v miske a posypeme ju ochutenými krutónmi.