Koláč z lístkového cesta s kačacím mäsom a červenou cibuľou
- 1 celá kačica
- morská soľ
- mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý tymian
- 200 ml suchého bieleho vína
- 3 väčšie červené cibule
- olivový olej Primadonna
- 180 g odkôstkovaných zaváraných višní Freshona
- celá škorica (podľa chuti)
- 1 – 2 lyžice medu Confeira
- 100 ml suchého červeného vína
- maslo Pilos (na vymastenie formy)
- hladká múka Belbake
- 2 chladené lístkové cestá Chef Select
- 1 hrsť hobliniek parmezánu Lovilio
- 1 vajce
- čerstvý šalát insalatina alebo rukola
POSTUP
POTREBUJEME
- zapekaciu misu
- alobal
- okrúhlu formu s vlnitým okrajom odnímateľným dnom a priemerom 25 cm
- pierko na potieranie
Pečená kačica
Kačicu deň vopred dôkladne nasolíme a necháme ju odležať v chladničke. Potom ju opláchneme a osušíme. Ochutíme ju čiernym korením a čerstvým tymianom. Preložíme do zapekacej misy, podlejeme bielym vínom, trochou vody a zakryjeme alobalom. Kačicu pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 2 – 2,5 hodiny. Kačicu počas celej doby pečenia polievame výpekom a ak sa žiada, aj vodou. 30 minút pred dokončením odstránime alobal a kačicu dopekáme pri rovnakej teplote dochrumkava.
Necháme ju vychladnúť, potom mäso oberieme od kostí a odstránime z neho aj kožu. Väčšie kúsky mäsa natrháme rukami. Kačacie mäso podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
Marmeláda z červenej cibule s višňami
Červenú cibuľu nakrájame na plátky a restujeme na olivovom oleji. Ochutíme soľou a čiernym korením. Po chvíli k nej pridáme scedené a na menšie kúsky nakrájané višne, čerstvý tymian a kúsok škorice. Keď cibuľa získa zlatistú farbu, pridáme k nej med, premiešame a podlejeme ju červeným vínom. Varíme na miernom ohni pod pokrievkou približne 20 minút.
Koláč
Celú formu dôkladne vytrieme maslom a vysypeme múkou. Dno aj boky formy vyložíme lístkovým cestom a prečnievajúce cesto odrežeme. Na cesto rovnomerne rozprestrieme kúsky kačacieho mäsa, na ne cibuľovú marmeládu s višňami (z ktorej sme vybrali kúsok škorice) a posypeme hoblinkami parmezánu. Prikryjeme druhým plátom cesta a zvyšné cesto odrežeme. Koláč zľahka popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom, ktoré sme ochutili soľou, korením a nasekaným tymianom. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 40 – 45 minút dozlatista.
TIP: Pred servírovaním môžeme nechať koláč trochu vychladnúť. Bude sa ľahšie krájať.
Servírovanie
Koláč môžeme podávať s listovým šalátom, ktorý sme ochutili citrónovou šťavou a olivovým olejom.