Králičie špízy s restovanou zeleninou
- 1 200 g králičích dielov (stehno, plece, chrbát)
- 5 bobkových listov Mikado
- 5 guľôčok nového korenie Mikado
- 5 guľôčok celého čierneho korenia Mikado
- 1 cibuľa
- 100 g póru
- 100 g koreňovej zeleniny (40 g mrkvy, 30 g zeleru, 30 g petržlenu)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý tymian
- olivový olej Primadonna
- 200 g Schwarzwaldsej šunky Dulano Selection
- 100 g cukety
- 2 červené cibule
- 8 cherry paradajok
- rastlinný olej Promienna
- 200 g menších zemiakov uvarených v šupke
- 1 väčší fenikel
- 50 g čiernych olív bez kôstok Baresa
- 2 lahôdkové cibuľky
- 1 hrsť mladého špenátu
Potrebujeme
- drevené špajdle
- grilovaciu panvicu
- plech
Postup
Králičí vývar
Králičie diely umyjeme a osušíme. Stehná a chrbty vykostíme. Pliecka, kosti a odrezky použijeme na prípravu králičieho vývaru. Do 1 l vody pridáme bobkové listy, guľôčky nového a celého korenia, 1 cibuľu, pór, koreňovú zeleninu a pliecka, kosti a odrezky. Varíme na miernom ohni domäkka. Potom vývar scedíme a uvarené mäso oberieme od kostí.
Králičie špízy
Mäso z vykostených stehien a chrbtov nakrájame na menšie kúsky. Ochutíme soľou, korením, čerstvým tymianom nasekaným najemno a pokvapkáme olivovým olejom. Plátky Schwarzwaldskej šunky rozdelíme na polovice a zabalíme do nich kúsky králičieho mäsa. Napichujeme striedavo na špajdle spolu s hrubšími plátkami cukety, mesiačikmi červenej cibule a cherry paradajkami.
Pripravené špízy opečieme na rozpálenej grilovacej panvici s rastlinným olejom z oboch strán dozlatista. Potom ich preložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre pri 160°C približne 6 – 8 minút.
Restovaná zelenina s králičím mäsom
Medzitým na druhej panvici s rozpáleným rastlinným olejom dozlatista opečieme zemiaky nakrájané na kolieska. Potom k nim pridáme druhú červenú cibuľu nakrájanú na mesiačiky a fenikel nakrájaný na menšie kúsky, ktorý sme predtým uvarili v osolenej vode do polomäkka. Osolíme, pridáme uvarené králičie mäso, olivy nakrájané na polovice, nasekaný tymian a lahôdkovú cibuľku. Restujeme ešte 3 – 4 minúty. Pridáme umytý a osušený čerstvý špenát a stiahneme z ohňa.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme restovanú zeleninu s králičím mäsom a navrch položíme upečený špíz. Môžeme pokvapkať olivovým olejom.