Pečené kuracie prsia so zelerovo-zemiakovým pyré
- 800 g kuracích pŕs
- 3 lyžice masla Pilos
- 2 cibule
- 300 g zeleru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 200 ml kuracieho vývaru
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 200 g uvarených prepasírovaných zemiakov
- čerstvý rozmarín
- bio olivový olej Primadonna
- 8 strúčikov cesnaku
- 200 g stopkového zeleru
Potrebujeme
- tyčový mixér
- metličku na šľahanie
- pekáč
- sitko
Postup
Zelerovo-zemiakové pyré
Cibuľu nasekáme nadrobno a orestujeme v hrnci na 1 lyžici masla. Po chvíli pridáme 200 g nadrobno nakrájaného zeleru a krátko orestujeme (zeler ani cibuľa nesmú zhnednúť). Ochutíme soľou, čiernym korením a podlejeme kuracím vývarom. Dusíme pod pokrievkou približne 20 minút domäkka. Potom prilejeme smotanu a rozmixujeme tyčovým mixérom. K rozmixovanému zeleru pridáme uvarené a prepasírované zemiaky a dôkladne premiešame. Na záver pridáme 1 lyžicu masla.
Pečené kuracie prsia
Umyté a osušené kuracie prsia ochutíme z oboch strán soľou a čiernym korením. Orestujeme ich na rozpálenej panvici na troche olivového oleja dozlatista. Chvíľu pred dokončením pridáme čerstvý rozmarín a rozpučené strúčiky cesnaku. Kuracie prsia preložíme na pekáč spolu s rozmarínom, cesnakom a výpekom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150 °C približne 10 – 12 minút.
Restovaný zeler
Stopkový zeler očistíme (vňať si odložíme na neskôr) a spolu so 100 g zeleru varíme približne 4 – 5 minút vo vriacej osolenej vode. Scedíme a nakrájame na väčšie kúsky, ktoré orestujeme na rozohriatej panvici s trochou olivového oleja, 1 lyžicou masla a vetvičkou rozmarínu dozlatista. Ochutíme soľou.
Servírovanie
Do stredu plytkého taniera naservírujeme porciu zelerovo-zemiakového pyré. Naň položíme kuracie prsia rozrezané na polovicu a pokvapkáme výpekom. Dozdobíme restovaným zelerom a zelerovou vňaťou.