Šalát s marinovaným lososom
- 250 g čerstvého lososa
- 1 lyžička klinčekov
- 100 g hrubozrnnej soli
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 1 citrón
- 1 limetka
- čerstvý kôpor
- čerstvá pažítka
- 1 uhorka
- 1 červená cibuľa
- 400 g varenej červenej repy
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie
- v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- biely vínny ocot Acentino
- 100 g šalátu insalatina
- 150 ml kyslej smotany Pilos (18%)
POSTUP
POTREBUJEME
- mažiar
- strúhadlo
- potravinovú fóliu
Čas marinovania: min. 12 hodín
Losos
V mažiari spolu rozdrvíme klinčeky, soľ, cukor, citrónovú a limetkovú kôru. Z lososa odstránime kožu. Na potravinovú fóliu nasypeme polovicu zmesi, na ňu položíme lososa, posypeme zvyškom a dôkladne zabalíme do fólie. Necháme marinovať v chladničke 12 až 24 hodín, v závislosti od hrúbky fi lety. Lososa opláchneme studenou vodou, osušíme a obalíme nadrobno nasekanými kôprom a pažítkou. Nakrájame ho na tenké plátky a odložíme do chladničky.
Šalát
Očistenú uhorku pozdĺžne prekrojíme. Pomocou lyžičky z nej odstránime jadierka a nakrájame na plátky. Pridáme očistené a na menšie kúsky nakrájané cibuľu a červenú repu. Ochutíme soľou, čiernym korením, olivovým olejom a vínnym octom. Pridáme šalát insalatina a zľahka premiešame.
Servírovanie
Lososa servírujeme so šalátom a lyžičkou smotany. Môžeme dozdobiť nasekanými bylinkami.