Svätomartinská hus s lokšami a pečenou tekvicou
Pečená hus
- 1 hus bez drobov
- 1 pomaranč
- 1 jablko
- 1 cibuľa
- malý kúsok zázvoru
- sušená majoránka Kania
- rasca celá Kania
- soľ Belbake
Pečená tekvica
- 1 hokaido tekvica
- 2 lyžice masla Pilos
- mleté čierne korenie Kania
Lokše
- 600 g varených zemiakov
- 200 g polohrubej múky Belbake + na pomúčenie
POSTUP
POTREBUJEME
- strúhadlo alebo lis na zemiaky
- kuchynský štetec
Hus očistíme a odrežeme vrchnú časť krídel, s ktorými vypodložíme pekáč. Pomaranč aj s kôrou, jablkom a cibuľou nakrájame na väčšie kúsky, pridáme olúpaný zázvor nakrájaný na plátky, majoránku, rascu, soľ a premiešame.
Hus naplníme pripravenou zmesou, ľavý otvor vyrezaný v koži uzavrieme pretiahnutím pravého stehna a pravý otvor uzavrieme pretiahnutím ľavého stehna. Povrch osolíme a posypeme rascou zo všetkých strán a vložíme do pekáča. Podlejeme vodou a pečieme 25 - 30 minút pri 200 °C. Následne stiahneme teplotu na 80 °C a pečieme asi 8 hodín (ideálne cez noc) do mäkka. Pred podávaním dopečieme pri 180 °C asi 20 minút.
Pečená tekvica
Tekvicu umyjeme, rozpolíme, vydlabeme semienka a nakrájame na mesiačiky. Poukladáme na pekáč, prelejeme roztopeným maslom, okoreníme a osolíme. Pečieme pri 180 °C do mäkka asi 20 minút.
Lokše
Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme, nastrúhame najemno alebo prepasírujeme cez lis, osolíme a zmiešame s múkou. Vypracujeme cesto, z ktorého vyvaľkáme tenké placky. Lokše pečieme v panvici na sucho a potom premažeme sadlom vypečeným z pripravovanej husi alebo ich pečieme priamo na sadle.