XXL panini
Suroviny
Kvások
- 60 g hladkej múky Belbake + na pomúčenie cesta
- 21 g čerstvého droždia
- 60 ml teplej vody
- štipka kryštálového cukru Belbake
Cesto
- 570 g hladkej múky Belbake
- 315 ml vody
- 30 g zmäknutého masla Pilos
- 11 g soli Kania
Ešte budeme potrebovať
- 190 g bazalkového pesta Italiamo
- 2 – 3 hrste čerstvej rukoly
- 200 g prosciutta cruda Dulano
- 1 – 2 paradajky
- 250 g mozzarelly Lovilio
Potrebujeme
- robot s nadstavcom hák, potravinársku fóliu, valček, gril
POSTUP
V mise zmiešame 60 g múky, droždie, 60 ml teplej vody a štipku cukru. Kvások necháme cca 30 minút kysnúť v mise prikrytý fóliou.
Keď kvások vykysne do misy prisypeme 570 g múky, 315 ml vody, 30 g masla a 11 g soli. Cesto miesime dohladka v robote s nadstavcom hák. Vymiesené cesto pomúčime, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť približne 30 minút.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou cca 1 cm a následne zrolujeme do tvaru bagety, zľahka prikryjeme fóliou a necháme kysnúť približne 10 minút.
Postup zopakujeme ešte raz a následne rozvaľkáme a zrolujeme poslednýkrát.
Na pomúčenom plechu necháme bagetu prikrytú fóliou podkysnúť ešte 30 – 40 minút.
Bagetu po povrchu narežeme a postriekame rozprašovačom s vodou. Rozprašovač použijeme aj na postriekanie vyhriatej rúry a následne ju pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne na 30 – 40 minút.
Upečenú bagetu necháme vychladnúť.
Bagetu pozdĺžne prerežeme na polovicu. Jednu časť natrieme bazalkovým pestom, pridáme vrstvu rukoly, prosciutto, na tenké plátky nakrájané paradajky a plátky mozzarelly. Prikryjeme druhou polovicou bagety a zapečieme na grile alebo v rúre.