Falafel pečený v rúre
Suroviny
- 200 g sušeného cícera Campo Largo
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lahôdkové cibuľky
- 1 hrsť petržlenovej vňate
- 1 lyžica dijonskej horčice Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 lyžica rasce Kania alebo rímskej rasce
- štipka čierneho korenia Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 7 – 8 lyžíc strúhanky Belbake
- 1 lyžica sódy bikarbóny
Servírovanie
- pečivo/pita/tortilla
- šalát
- hummus/jogurtový dresing/majonéza/dip
- sezamová pasta - tahini
Potrebujeme
- sitko, sekací mixér, potravinársku fóliu, veľký plech, papier na pečenie
POSTUP
Sušený cícer cez noc (minimálne na 7 – 8 hodín) necháme namočený vo väčšom množstve vody.
Na druhý deň ho precedíme, dôkladne prepláchneme pod tečúcou vodou a premiestnime do mixéra. Pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, nasekané strúčiky cesnaku, lahôdkové cibuľky, petržlenovú vňať bez stoniek, horčicu, lyžicu oleja, mletú rascu, štipku mletého čierneho korenia, soľ a citrónovú šťavu.
Tip: Môžeme pridať aj mladý špenát alebo zrnká maku.
Opakovane mixujeme do kompaktnej masy, nie však na jemnú kašu.
Strúhanku zmiešame so sódou bikarbónou a zapracujeme do rozmixovaného cesta. Pripravenú zmes premiestnime do misky, prikryjeme fóliou a necháme aspoň polhodinu odstáť v chladničke.
Z cesta ručne tvarujeme malé guľôčky (na každý kus použijeme len polievkovú lyžicu cesta).
Tip: Ak je cesto aj po odležaní vďaka cíceru vlhké, dodatočne primiešame strúhanku.
Guľky potrieme olejom a rozmiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 210 °C približne 10 minút. Potom guľky otočíme, potrieme olejom a pečieme ďalších 10 minút.
Tip: Z cesta môžeme tvarovať aj oválne fašírky a opekať ich na panvici potretej olejom alebo vyprážať vo vysokej vrstve tuku, fritéze.
Servírovanie
Falafel môžeme podávať s pečivom, pitou, tortillou a šalátom. Doplniť ho môžeme o cícerový hummus, jogurtový dresing, majonézu či dip. Skvelo sa hodí aj do sendvičov, tortilla placiek či wrapu.